IPL és SHR technológiák

Az IPL technológia rövid összegzése - tartós szõrtelenítés

A kezelés nagy energia sûrûségû, lökésekben- villanásokban- leadott, besugárzást jelent. Az IPL egyfajta magas intenzitású, széles hullámhosszú, nem koherens 420 nm-1,200 nm spektrumú fényforrás. Ezek a jellemzõk teszik lehetõvé a káros UV spektrumot elkerülve a szövetbarát bõrfiatalítási és szõrtelenítési eljárások alkalmazásán kívül a hatékony acne kezelést is. A fénykezelés a bõr szöveteiben való szelektív elnyelõdésén és a fototermolízis elvén alapul.

A szelektív fototermolízis: A kezelés alatt a bõrre kibocsátott fény, a szõrszálak festékanyagában nyelõdik el, ami azután hõvé alakul át. A hõenergia a szõrszálon keresztül eljut a szõrtüszõbe, ami a hõhatás miatt roncsolódik, ezáltal megsemmisítve a szõrtüszõt, megakadályozza a szõrszál újratermelését. A növekedési szakaszban lévõ szõrtüszõkben az osztódó, érzékenyebb mátrixsejtek elpusztulnak és nem hoznak létre több szõrszálat. A kezelés jelentõs mértékben károsítja a szõrtüszõt és a szõr növekedési mechanizmusát, miközben a bõr sértetlen marad, mivel a fény mindig abban a mélységben fejti ki hatását, hõ formájában, ahol elnyelõdik (a pigmentben). Így csak a megcélzott terület károsodik, a környezõ ép bõr, és szövetek nem hevülnek fel, nem sérülnek.
Tekintettel arra, hogy a szõr növekedése során csak az aktív fázisban tartalmaz elég pigmentet, ezért csak az aktív periódusban lévõ szõrszálak érzékenyek a kezelésre (sem az átmeneti, sem a nyugalmi fázisban lévõ szõrtüszõkre nem hat, meg kell várni, míg ezek növekedési fázisba kerülnek és ekkor eredményesen kezelhetõk). Ennek következtében a kezelést a szõr növekedési ciklus idejének megfelelõ idõ után kell megismételni. Azért van szükség többszöri kezelésre, hogy az összes szõrtüszõben lévõ szõrtermelõ sejt elpusztuljon. A behatásokat követõen a szõr mennyisége kezelésrõl kezelésre csökken, és a növekedési üteme is gyengül.
A kezeléshez elengedhetetlen maga a szõrszál jelenléte, aminek viszont a lehetõ legkisebbnek kell lennie, másrészt a szõrszálnak tartalmaznia kell melanint, ezért az eljárás nem alkalmas õsz, szõke vagy vörös hajszálak eltávolítására, ugyanis ezek nem tartalmaznak megfelelõ mennyiségû és minõségû melanint. Ezek eltávolítására jelenleg semmilyen fényt használó módszer vagy gép nem alkalmas, annak ellenére, hogy számosat így reklámoznak.
A kezeléssorozat több alkalomból áll. A kezelések száma a testtájanként és egyéntõl változik (mivel genetikailag meghatározott a szõrnövekedés). Fontos, hogy csak megfelelõ idõközû és számú kezeléssel lehet az ideális eredményt elérni. Optimális esetben, átlagosan 5-8 alkalommal érhetõ el egy 80-85%-ban véglegesnek tekinthetõ eredmény, tisztulás. A kívánt eredmény elérése után évi egy emlékeztetõ- kezelés ajánlott.

Tartós szõrtelenítés az IPL + RF technológiával

A ma létezõ legmodernebb eljárások közé tartozik az IPL + RF, melynél a fényenergia (optical energie) jobb elnyelõdést rádiófrekvenciás (RF) energiabesugárzással érik el. A kezelés alatt kibácsjtott fényenergiát a szõrszál pigmentje (melaninia) elnyeli, ami ezután hõvé alakul át. A hõenergia a szõrszéon keresztül jut a szõrtüszõbe, ami megakadályozza a szõrszál újratermelõdését. A kezelés alatt a környezõ szövetek nem hevülnek fel és sértetlenek maradnak.

Az IPL + RF technika az összes bõrtípusnál sikeresen alkalmazható és ez az egyetlen olyan szõrtelenítõ eljárás, amely a világos szõrszálakat is eltünteti.

Az IPL szõrtelenítõ kezelõkészülék jellemzõi

Intenzív vízhûtéses kezelõfej: A bõr megkímélésérõl és a fájdalommentes kezelés érzetrõl a vízhûtésû kezelõfej gondoskodik, mivel a hûtés megóvja a bõrt a túlzott hõhatástól. A kezelõfej akár -4°C fokra lehûthetõ. Egyedülálló valós energia sûrûség: A berendezés 1 – 50J/cm2 valós energia sûrûséggel mûködik, ami egységenként állítható. Villanások idõtartamán belül ténylegesen ugyanazt az energiaszintet adja le a készülék Kék zafír kristályszûrõk: A berendezésnél alkalmazott kék zafír cserélhetõ fényspektrum szûrõk gondoskodnak az optimális fényspektrum létrehozásáról, hogy a speciálisan szûrt fény a különbözõ kezeléseknek megfelelõ fény sûrûséget biztosítsák. Ennek köszönhetõen eredményesebb a kezelés és a bõrfelület nincs kitéve felesleges hõ terhelésnek. Személyre szabott szõrtelenítési kezelési paraméterek beállítása: A gép alkalmas egy villanáson belül több visszavillantásra (amely az érzékeny bõrnél, vagy a vékonyabb szõrszálaknál is kiváló kezelési eredmény érhetõ el). Egy villanásokon belül 1 - 5 impulzus sorozat adható le. Kiegészítésül az impulzusok szélessége egyedileg állítható és az impulzusok közti szünet is egyedileg beállítható. A felsorolt paraméterek precíz állíthatóságának köszönhetõen teljesen személyre szabott kezelési program hajtható végre. Minõségi tanúsítvány: CE, Medical CE

A kezelés ismertetése

A kezelés alatt esetlegesen bekövetkezõ bármilyen kényelmetlenség csökkentésének érdekében, a bõr tiszta vízzel történõ lemosása után átlátszó gélt viszünk fel a kezelendõ felületre. A gél biztosítja a kezelõszerv, így a fény és a bõr ideális és optimális kapcsolatát. A kezelés megkezdése elõtt, úgynevezett alacsony energiaszintû tesztlövést alkalmazunk a kezelendõ felület közelében, a maximális hatékonyság és a minimális irritáció érdekében. Ezután a zselézett felületen a lámpatesttel, egymás melletti fényimpulzusokkal lefedjük a bõrt, minimális átfedéssel. A kezelés során végbemegy a belsõ hõemelkedés a szõrtüszõben, és végbemegy a szõrszál osztódó mátrixsejtjeinek pusztulása. Enyhe bõrvörösség a szõrtüszõk körül, természetes a kezelést követõen. Nyugtató krémmel ápoljuk le a kezelt területet, majd napfényes idõszakban 40-50 faktorszámú naptejjel kenjük be azt.

A tartós szõrtelenítés kezelés elõtt ajánlott a következõket betartani

 • Nem szabad gyantázni, csipeszt használni 21 nappal a kezelés elõtt az érintet területen, hogy a szõrtüszõ és a szõrszál kapcsolata ne sérüljön, ne rontsa a végleges eredmény kialakulásának esélyét
 • Minimum két hétig, ne a szoláriumoztassa és ne napoztassa a kezelendõ területet.
 • Egy héttel a kezelés elõtte ne használjon barnító krémet és kerülje a szõrszálak kémiai szõkítését is.
 • A kezelendõ területen ne történjen mélyhámlasztás és szõkítés.
 • A kezelés napján bõrén ne alkalmazzon sminket, parfümöt, testápolót, izzadságátlót, arckrémet, fényvédõszereket.
 • A kezelésekre mindig egy-két napos borostával érkezzen (elõzõ napokban borotválja le a kívánt testtájékot).

A kezelés után ajánlott a következõket betartani

 • Óvja bõrét UV sugárzástól 1 hétig (napozás, szolárium) további 2 hétig fényvédõ krém használata ajánlott!
 • Ne használjon önbarnító készítményeket!
 • Ne használjunk fehérítõ krémet, parfümöt 24 óráig!
 • Óvakodjunk a kezelt terület durva bánásmódjától. (dörzsölés, szoros ruházat)!
 • Ne érje a bõrt mechanikai külsõ behatás (forró fürdõ, szauna, masszázs)  48 órán át!
 • Ne tartózkodjunk erõsen klórozott vízben!
 • Ne alkalmazzunk bõrhámlasztást, bõrradírt egy hétig!
 • Ne szõrtelenítse a kezelt felületet a következõ kezelésig, gyantával, epilálógéppel, csipesszel, vegyszerrel)!
 • A kezelt bõrfelületet ne szõkítse a következõ kezelésik
 • Korai bõr reakciókat (enyhe bõrpírt) ne kezeljük! Ezek csupán átmenetiek.
 • A kezelt bõrfelületen 2 napig kerüljük a kozmetikumok és egyéb irritáló anyagok használatát.
 • Másnap már akár make-up is alkalmazható a kezelt felületen.
 • Napfényes idõszakban 2 hétig használjon fényvédõ krémet

 

Az SHR az IPL továbbfejlesztett változata!!

Kisebb fájdalomérzet!

Minden bõr és szõr típuson alkalmazható!

Barnult bõrön is alkalmazható

SHR, mint fájdalommentes szõrtelenítési módszer

A tartós szõrtelenítésnek ez a módja szinte teljesen fájdalommentes. Amennyiben olyan testrészen alkalmazzuk, amelyet sok szõr fed le, érezhetõ a fény pulzálása és némi melegség. Csípõ és kellemetlen érzés, mely a lézer és az IPL kezelés során érzékelhetõ, az SHR módszer használatánál nem jelentkezik. Az SHR módszert alkalmazhatjuk a test minden részén, kivéve a szem közvetlen környezetét.

Mi a különbség a technológiák között?

A hagyományos lézer vagy IPL technológiák rövid impulzusokat alkalmaznak, melyek megközelítõleg 2-300 milliszekundumosak, és óriási mértékû energiát (12-120 Joule) adnak le egy négyzetcentiméteren. Az energia a szõrszálon keresztül annak gyökerébe hatol a melanin tartalom segítségével, ahol a hõfok elérheti a 65-72°C-ot is. A bõrnek és a vörös vérsejteknek azonos felszívási tényezõjük van, mint a melaninnak, ezért elnyeli a magas energia szintû lézer és IPL által generált hõt.

Az SHR technológia a melanint részben használja fel (50 %-ban). A hagyományos eszközök nem használnak SHR technológiát, csupán szállítják az energiát a melanin tartalmon keresztül a szõrtüszõbe. Az SHR finoman szállítja az energiát a bõrön, és a melaninon keresztül a szõrtüszõhöz.

A kutatások azt mutatják, hogy a lassú, azonban hosszantartó melegítési folyamat jelentõsen hatásosabb a tartós szõrtelenítésben, mint a magas és rövid energiaszintû folyamatok. Ezért amikor az SHR eszköz áthalad a szöveten 6-10 X, alkalmazzunk alacsony energiaszintet, azonban magas számú ismétlõdést (10 Hz-ig, 10X/sec) a hagyományos módszer (magas energia impulzusok) helyett. Így a szõr melaninja, ahogy az õssejt szövetei, alacsony energiával melegszenek fel, lassú mozdulatok segítségével hosszabb periódusokon át (90 sec), kellemes hõfokon (45°C). Az SHR módszer sikeres kezelési mód lehet a világosabb szõrszálon, hiszen a szõrszál pigment tartalma csupán másodlagos.

Minden szõr és bõrtípus kezelhetõ az SHR technológiával

Más lézeres és IPL szõrtelenítési módszerekkel szemben nagy elõnye az SHR technológiának, hogy a szõr- és bõrszín nem játszik olyan jelentõs szerepet. Amíg a régebbi módszereknél a világos bõr és a sötétebb szõrszín volt szükséges a sikeres kezeléshez, az SHR módszernél nem ilyen szigorú a szabály. Persze a legjobb eredmény a világos bõr és sötét szõrszín kombináción lesz, azonban az SHR technológia nem csupán a melanin szinttõl függ, hanem ugyanannyira az õssejt protein tartalmától is. Emiatt nem jelenthet akkora nehézséget a sötétebb típusú bõr és világosabb szõrszínû embereknél a kezelés.

Hány kezelés szükséges?

Mostanáig a szõrszálakat csak a növekedési fázis alatt lehetett kezelni (20-30 %). Az SHR módszerrel a telogén fázisban lévõ szõrszálakat is lehet kezelni. A tartós szõrtelenséghez megközelítõleg az IPL-nél 12-16, az SHR-nél 8 kezelés szükséges.

Hogyan érkezzek a kezelésre?

Elõzõ este borotváld le a kezelendõ felületet.

Napozás és szolárium

A szolárium használatát a kezelést megelõzõ egy hétben kerülni kell, de napbarnított bõrfelületen el lehet végezni a kezelést. (Fontos, hogy a bõrfelület napbarnított, és NE leégett legyen!) Kezelés után a szolárium használata és a közvetlen napozás két hétig nem ajánlott!

Mire számíthatunk a kezelés után

Tapasztalt kezelõ esetében nagyon ritkán elõfordulhat enyhe bõrpirosodás. Ez általában 2-24 órán belül elmúlik. Jegelni vagy aloe krémmel kezelni érdemes a területet. A kezelés napján próbáljon tartózkodni a forró zuhanytól. A kezelés utáni sebek a kezelés után besötétednek, körülöttük vörös keret jelenik meg. A következõ 24-48 óra alatt egyre sötétebbé válnak. Egészen sötétbarnává vagy akár feketévé is válhatnak. A seb 2-3 napon belül elkezd hegesedni, majd lepattogni. A szõrtelenítõ kezelés után 7-21 nappal borosta fog megjelenni, de ezek nem új szõrszálak, hanem a régiek, amik elhagyják a mirigyet. Ne szedje ki, gyantázza le a kezelt területet, mert csökkenti a kezelés sikerességét.